pagetop

De houten schuur van het Hof van Sijsele -
Graanschuren in Damme en omgeving.

UITVERKOCHT

Auteur: Caroline Terryn
Fotografie: Hendrik De Leyn

Dit boek werd geschreven naar aanleiding van Open Monumentendag 2005, waar de Heemkundige Kring Zwin Rechteroever, de schuur van het Hof van Sijsele voor het publiek openstelde.
Bladzijden: 150
Foto's en illustraties: > 200 (zwart/wit).
Deel 1: De schuur van het Hof van Sijsele.
Deze monumentale schuur met haar indrukwekkende gebintes werd in 1780 gebouwd en is één van de laatste grote houten schuren op het Damse grondgebied. Ze wordt dan ook als voorbeeld genomen om de oude constructietechnieken onder de loep te nemen. C. Terryn volgt de weg die de ambachtslieden meer dan twee eeuwen geleden volgden en bouwt als het ware de schuur op papier terug op: van onder naar boven, van de stenen voeting tot aan de nok. Je leest er alles over stijlzolen, stijlen, aard- en ankerbalkgebinten, schoren, pen- en gatverbindingen, toognagels, kepers, de verschillende soorten beschietingen, ... Maar ook op de vraag "hoe werd zo'n schuur vroeger eigenlijk opgebouwd?" krijg je een antwoord. Hiervoor werden meer dan 150 foto's in de schuur genomen, maar werden er ook vele oude foto's uit de archieven opgeduikeld als referentiemateriaal.
Deel 2: De geschiedenis van het Hof van Sijsele.
Sijsele is een oude woonplaats en op de plaats van het huidige Hof van Sijsele, stond vroeger het kasteel van de heren van Sijsele. De heer van Sijsele koos de zijde van de Franse koning in het conflict met de Vlamingen, wat resulteerde in de vernieling van zijn kasteel in 1302. Het kasteel werd nooit heropgebouwd, maar de boerderij is blijven bestaan. De houten schuur is de laatste overgebleven getuige van een rijk verleden van deze plaats.
Deel 3: Andere schuren in Damme en omgeving.
Damme is van oudsher een landbouwstreek en er staan hier nog een heel aantal interessante schuren. C. Terryn en H. De Leyn hebben de streek onderzocht en hiervoor meer dan 30 boerderijen bezocht, informatie verzameld en meer dan 800 foto's genomen. Dit maakte het mogelijk om een overzicht te geven van de verschillende types van schuren in Damme maar ook een evolutie in de tijd van het nog aanwezige landelijke erfgoed.
Deel 4: De oogst en opslag buiten de schuur.
Schuren werden gebruikt om oogsten in op te slaan, maar niet iedere landbouwer had een schuur of één die groot genoeg was om alle oogst in onder te brengen. Hoe gebeurde de opslag dan? Op deze vraag wordt een antwoord gegeven in het laatste deel. Je leest er wat oppers, schelven en vummes zijn, maar ook het oogst zelf wordt in beeld gebracht via oude foto's. Hoe werd vroeger gedorsen, wat zijn schoven, wat is een wanmolen,...?
Een aanrader voor liefhebbers van de landbouw en het timmerambacht.
Lid worden?
Jaarlijkse bijdrage: 
22 euro op rekening
BE44 8538 7333 1145
U ontvangt 4 tijdschriften en een uitnodiging voor al onze activiteiten
wegwijzerklein

Heemkundige Kring
't Zwin Rechteroever
Damme