pagetop
De Slag om ‘t Molentje 
Moerkerke  13  &  14  september  1944
Caroline Terryn
De Slag om ‘t Molentje is het voorspel van de Slag om de Schelde: zo lang de Duitsers de Scheldemonding bezetten kunnen de geallieerden de haven van Antwerpen niet gebruiken. Daarom bouwen de Duitsers het Leopoldkanaal uit tot een verdedigingslinie en daarom mislukt het Canadese plan om op 13 september 1944 in Moerkerke een brug over de twee vaarten te leggen en met tanks op te rukken naar Breskens aan de Schelde. De brug wordt nooit gebouwd want aan de overkant, in de wijk ’t Molentje, bieden de Duitsers hevige weerstand. Zo erg dat de Canadezen na 17 uur bloedige strijd de aftocht blazen. Het Algonquinregiment lijdt meer dan 150 verliezen; de Duitsers een veelvoud daarvan en ook bij de burgers vallen er doden en gewonden te betreuren. De wijk is volledig verwoest; de dorpskern zwaar getroffen.
Pas drie weken na de Slag om ‘t Molentje kunnen de Canadezen in Maldegem het Leopoldkanaal oversteken. Door dit oponthoud wordt de geallieerde opmars sterk vertraagd. Meer zelfs, zonder hevige tegenstand aan de vaarten, was de oorlog wellicht eerder beëindigd. 
Dit boek gaat in op het strategisch belang van de Slag om ‘t Molentje, het verloop van de strijd en op het leed van de lokale bevolking. De bestaande literatuur wordt aangevuld met niet eerder gepubliceerde archiefstukken, kaarten en foto’s .  
Het boek, geschreven door historica Caroline Terryn, is een uitgave van de Heemkundige Kring ’t Zwin Rechteroever Damme. Het telt 104 pagina, is rijk geďllustreerd en heeft overzichtelijke kaarten in kleur. Het is  aan 15 euro te koop in het MIK (museum in de kerk van Moerkerke op donderdag van 9u30 tot 11u30), de toeristische dienst van Damme (Markt Damme), For Freedom Museum (Ramskapellestraat 91, Westkapelle. Opsturen kan ook mits storten van 20 euro (15 euro + 5 euro verzendkosten) op vzw ‘t Zwin Rechteroever Damme BE44 8538 7333 1145 met vermelding van boek ’t Molentje en adres. 


Lid worden?
Jaarlijkse bijdrage: 
22 euro op rekening
BE44 8538 7333 1145
U ontvangt 4 tijdschriften en een uitnodiging voor al onze activiteiten
wegwijzerklein

Heemkundige Kring
't Zwin Rechteroever
Damme