pagetop

De heemkundige kring heeft verschillende projecten ter behoud en documentering van ons cultureel erfgoed. Deze projecten zijn niet altijd zichtbaar voor het publiek, daarom geven we er hier een kort overzicht van. Hebt u vragen en/of suggesties omtrent een bepaald onderwerp, aarzel dan niet om contact op te nemen met de mensen die aan het project werken.

 

Slekkeput
 Al meer dan 11 jaar zette de Heemkundige Kring zich in voor de herstelling/restauratie van de Slekkeput, een 17de eeuwse sluis aan de Damse stadswallen. Op 19 juni 2006 is het doek uiteindelijk dan toch gevallen voor dit uniek stuk erfgoed dat ook bij veel Dammenaren niet echt gekend is (en dat ze wellicht ook nooit meer zullen zien): de sluis werd begraven. Wat is de Slekkeput, waarvoor diende hij en waar komt de naam vandaan?


 

Staats-Spaanse Linies (stadswallen Damme).
In navolging van eerdere projecten over de grens met Nederland waar stadswallen, schansen en redoutes werden (en nog worden) hersteld, werd nu ook in Damme een deel van de stadswallen gerestaureerd. Deze werken gebeurden binnen het kader van het Europees Interreg-project 'Staats-Spaanse linies' waarbij verscheidene verdedigingswerken aan Nederlandse (Staatse) en Vlaamse (Spaanse) kant worden geherwaardeerd. Ook lokale vrijwilligers werkten aan het Damse project mee, namelijk de heemkundige kring Zwin Rechteroever en Natuurpunt. Op 25/04/08 werden de gerestaureerde wallen en het wandelpad feestelijk ingehuldigd.

 

Jeugd en heemkunde
De jeugd is de toekomst en het verleden maakt dat we zijn wie we zijn: een ideale combinatie! De heemkundige kring neemt het dan ook op zich om de jongsten onder ons warm te maken voor ons verleden en onze cultuur.
- juni 2008: rondleiding voor de jonge ridders van de 1ste kleuterklas in het kasteel van Moerkerke
- januari 2009: rondleiding voor de basisschool Moerkerke aan het Molentje

Lid worden?
Jaarlijkse bijdrage: 
22 euro op rekening
BE44 8538 7333 1145
U ontvangt 4 tijdschriften en een uitnodiging voor al onze activiteiten
wegwijzerklein

Heemkundige Kring
't Zwin Rechteroever
Damme