Locatie: kruispunt Brieversweg en Sareptastraat

De kapel van Sarepta werd in 1923 in Oosters-Byzantijnse stijl gebouwd met moefen. Deze middeleeuwse, grote bakstenen waren afkomstig van schuur van het Sareptaklooster. Dat stond ter hoogte van de hoeve achter de kapel. Sarepta was een stad vernoemd in de Bijbel, nabij Sidon in het huidige Libanon. In de kapel vinden we rechts een gebrandschilderd raam van C. Annys uit Brugge.

De kapel is gelegen op het kruispunt van wat vroeger de Stoofweg was en de Brieversweg. In 1486 vestigden de zusters van het Sint-Elisabethklooster van Biervliet zich hier te Moerkerke op het vervallen landgoed “Ter Stove”, waar ze een kloostertje bouwden. Als gevolg van de godsdiensttroebelen, verhuisden ze in 1579 naar Brugge en daarna naar Damme. In 1617 waren ze opnieuw te Brugge waar ze het Hof van Sint-Pol langs de Lange Rei tot klooster verbouwden. Te Moerkerke staat nu een hoeve op de plaats van het vroegere klooster (die hoeve is te zien achter de kapel).

De Heemkundige Kring kocht deze kapel en knapte ze grondig op.

Meer info:

Erfgoedblad Damme 2015/1 Caroline Terryn: De moefen van de Sareptakapel van Moerkerke, komen ze vandaan? Van de hoeve, van het klooster of van de kloosterkerk van Sarepta?

Meer info: Erfgoedblad Damme 2014/4 Caroline Terryn: Leon Raes bouwde in 1923 de kapel van Sarepta ter ere van het klooster en voor de drie vrouwen in zijn leven.